Open Source

Bij Spatial Explorers hebben wij een sterke voorkeur voor Open source software. In de GIS wereld zijn er een aantal hele mooie producten die wij veel gebruiken.

 

QGIS

QGIS is een vrij en open-source geografisch informatiesysteem (GIS) dat gebruikers in staat stelt om geospatiale data te bekijken, te bewerken en te analyseren. Het biedt een rijke verzameling tools voor kaartcreatie, ruimtelijke analyse, en data-beheer, en is compatibel met diverse dataformaten en standaarden. QGIS is ontwikkeld door een actieve gemeenschap van vrijwilligers en wordt wereldwijd gebruikt door professionals in de geografie, stedenbouw, milieubeheer en andere velden die afhankelijk zijn van ruimtelijke analyse. Het programma staat bekend om zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid, waardoor gebruikers het kunnen uitbreiden met plugins en scripts om aan specifieke behoeften te voldoen.

alt

PostgreSQL

PostgreSQL is een krachtig, open source object-relationeel database systeem. Het heeft zich in de loop der bewezen als een zeer betrouwbare relationele database. Zeker door de combinatie met de PostGIS extensie is dit een zeer goed stuk gereedschap voor onze werkzaamheden.

alt

PostGIS

PostGIS is een ruimtelijke database extensie voor PostgreSQL. Het wordt gebruikt om analyses en geoprocessing uit te voeren op ruimtelijke datasets.

alt

Mergin Maps

Mergin Maps is een platform dat wordt ontwikkeld door Lutra Consulting. In eerste instantie gebruikten we dit met name in verband met de veldwerk app. Het platform is echter ook goed in te zetten om samen te werken in QGIS projecten.

alt

Next.JS

Next is een platform boven op React en dient bij ons als de basis voor elke webapplicatie.

Van 'Single Page Applications' tot complete websites, Next heeft al het gereedschap om snel en efficient te werken.

alt

Temporal

Temporal is een 'workflow engine' en kan gebruikt worden om complexe workflows te automatiseren.

Met Temporal kunnen we taken in een wachtrij zetten of periodisch laten uitvoeren. Deze taken worden automatisch opnieuw geprobeerd als ze mislukken.

Zo hoeven onze gebruikers niet te wachten op langdurige berekeningen en kunnen we op de achtergrond taken uitvoeren.

alt

Hasura

Hasura is een open-source engine die een directe, real-time GraphQL API biedt op nieuwe of bestaande PostgreSQL databases. Het stelt ontwikkelaars in staat om snel krachtige, real-time applicaties te bouwen zonder complexe backend logica te schrijven. Hasura automatiseert veelvoorkomende taken zoals het maken van API's, beveiliging en het beheer van database-migraties, waardoor de ontwikkelingstijd aanzienlijk wordt verkort. Door zijn schaalbaarheid en eenvoud van gebruik is Hasura bijzonder populair bij zowel startups als grote ondernemingen die snel hoogwaardige data-gedreven applicaties willen ontwikkelen.

alt

MapLibre

Maplibre is een open-source fork van Mapbox GL JS, ontwikkeld om gebruikers een gratis en open platform te bieden voor interactieve kaarten. Het ondersteunt de weergave van kaarten in het Mapbox Vector Tile formaat en biedt uitgebreide mogelijkheden voor maatwerk en uitbreiding. Maplibre is ontworpen om te integreren met diverse geografische data bronnen en biedt ontwikkelaars de vrijheid om kaarttoepassingen te bouwen zonder beperkingen van licenties of kosten. Dit maakt het een populaire keuze voor zowel commerciële als niet-commerciële projecten die dynamische en interactieve kaartfuncties vereisen.

alt

Martin

Martin is een open-source Vector Tile server, geschreven in Rust, die wordt gebruikt om geografische data effectief te serveren via het Mapbox Vector Tile-formaat. Het maakt gebruik van PostgreSQL en PostGIS voor databeheer, wat het een flexibele keuze maakt voor projecten die grote hoeveelheden geospatiale data verwerken. Martin valt op door zijn hoge prestaties en schaalbaarheid, wat het bijzonder geschikt maakt voor dynamische kaarttoepassingen en geospatial data-analyse.

alt
Footer